Start O Akademii Sprawozdania z działalności Sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia w 2012 roku.

Sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia w 2012 roku.

Sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia w 2012 roku.

Początek roku 2012 upłynął nam pod znakiem szukania partnera do projektu. Szukaliśmy uczelni, z którą na bazie uwag do wniosku złożonego w 2011 roku będzie można stworzyć wspólny, z większymi szansami na akceptację projekt.

Okazało się, że Uniwersytet Łódzki, który w pierwszym rzędzie braliśmy pod uwagę nie jest specjalnie zainteresowany współpracą i na jakąkolwiek pomoc z ich strony raczej nie ma co liczyć.

Rozpoczęliśmy więc poszukiwania partnera wśród innych uczelni.

Naszą propozycją zainteresowała się Społeczna Akademia Nauk. Podczas wspólnych spotkań ustaliliśmy zakres współpracy i co uczelnia może wnieść do projektu jako partner, po czym wspólnie przygotowaliśmy nowy wniosek o dofinansowanie.

Pod koniec września uzyskaliśmy informację, że wniosek został przyjęty i uzyskał dofinansowanie w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Projekt oficjalnie miał się zacząć w lutym 2013 roku, jednak już od października podejmowaliśmy działania które miały nas przygotować do jego realizacji (warsztaty wewnętrzne dla trenerów, spotkania ze studentami na uczelni, spotkania rekrutacyjne).

Ważnym wydarzeniem było Walne Zgromadzenie. Było to zgromadzenie sprawozdawczo – wyborcze, gdyż w 2012 roku kończyła się 3 letnia kadencja dotychczasowych władz.

Walne Zgromadzenie zostało zaplanowane w czerwcu w Zapolicach, połączyliśmy je ze spotkaniem integracyjnym i wspólną wyprawą kajakową.  Ponieważ w I terminie na WZ nie było kworum, omówiliśmy wstępnie propozycje dotyczące wyboru nowych władz i planów działania AMŻ, natomiast ostateczne glosowanie odbyło się w II terminie z wykorzystaniem narzędzi internetowych.

W wyniku wyborów zmienił się częściowo skład Rady Liderów i została powołana zupełnie nowa Komisja Rewizyjna.

Walne Zgromadzenie wybrało następujące osoby do Rady Liderów:

• Jadwiga Borkiet – prezydent
  • Wanda Kowalska – wiceprezydent
  • Beata Krawczyk – skarbnik
  • Zbigniew Paliwoda – sekretarz
  • Liliana Trzpil – członek Rady Liderów

Do komisji rewizyjnej zostały powołane następujące osoby:

• Agata Lorenz
  • Justyna Rydzyńska
  • Michał Jerka

Podczas Walnego Zgromadzenia padła propozycja organizowania cyklicznie spotkań integracyjno – treningowych dla członków AMŻ.  Pierwsze spotkanie zaplanowano wstępnie na wrzesień.

Warsztaty.

Z kilku planowanych na początku roku warsztatów udało się zrealizować w maju dwudniowe warsztaty ABC w Lublinie.

W dużej mierze dzięki nim udało się zebrać grupę na warsztaty Mój Sukces które w lipcu poprowadził w Lublinie Tadeusz Niwiński.  Cały sierpień i początek września minął pod znakiem spotkań autorskich i kursów prowadzonych przez Tadeusza Niwińskiego: trzy spotkania autorskie w Łodzi w których w sumie wzięło udział około 100 osób, spotkanie w księgarni Bajka w Poznaniu w którym uczestniczyło około 50 osób, warsztaty Mój Sukces pod Sieradzem, trzy etapy Kursu Liderów w Jarkowicach i Kurs Miłości w Poznaniu oraz warsztaty ABC w Łodzi na początku września.

Jeszcze przed wyjazdem Tadeusza Niwińskiego zorganizowaliśmy planowane wcześniej spotkanie integracyjno – treningowe dla liderów którzy chcą popularyzować system TeTa pod kierunkiem Tadeusza Niwińskiego. Gospodynią spotkania była Beata Krawczyk, która zaoferowała na nasze potrzeby własny dom.

W spotkaniu wzięło udział kilkunastu liderów.  Ćwiczyliśmy pod kierunkiem Tadeusza Niwińskiego rożne umiejętności trenerskie i zastanawialiśmy się wspólnie w jakim kierunki chcemy rozwijać działania stowarzyszenia.

Podczas tego spotkania narodził się pomysł zorganizowania uroczystych obchodów XX-lecia książki JA w Poznaniu w połowie czerwca 2013 roku.

Postanowiliśmy także organizować cykliczne spotkania trenerów podczas których mieliśmy doskonalić warsztat i wypróbowywać nowe pomysły ćwiczeń.

Do końca roku zorganizowaliśmy w Łodzi trzy takie spotkania treningowe. Prowadzenia zajęć w ramach tych spotkań podjęli się Michał Jerka, Jadwiga Borkiet,  Beata Krawczyk i Wanda Kowalska.  Rolę gospodarza pełnił znakomicie Zbyszek Paliwoda.

Kluby

Klub w Łódzkim Domu Kultury działał do wakacji 2012 roku pod kierunkiem Justyny Rydzyńskiej jako Prezydenta.

Ze względu na spadającą frekwencję i wprowadzenie przez ŁDK nowych zasad współpracy z odpłatnością za korzystanie z sali na okres wakacyjny spotkania klubowe zostały zawieszone.

Wznowiliśmy je we wrześniu, a obowiązki Prezydenta przejął Zbigniew Paliwoda (jako Prezydent Założyciel) ze względu na brak nowych kandydatów do tej funkcji i wycofanie się z aktywnej współpracy dotychczasowego Prezydenta.

Promocja i działalność wydawnicza.

W 2012 cyklicznie co miesiąc wychodziło internetowe wydanie biuletynu AMŻ przygotowywanego przez Wandę Kowalską.  Także Wanda dbała o działalność informacyjną i promocyjną w Internecie, w tym z wykorzystaniem mediów społecznościowych .

Nie udało nam się zrealizować w 2012 roku planów związanych  z wydaniem książki : „Drogi do wolności”, trzeba było przełożyć  to zadanie na później.

Warto też wspomnieć – choć nie byliśmy w to bezpośrednio zaangażowani jako stowarzyszenie – o wydaniu kolejnej książki Tadeusza Niwińskiego – „No to czego chcesz”. Autor czytał tę książkę uczestnikom Kursu Liderów dokonując ostatnich korekt, i jeszcze przed końcem 2012 roku została wydana przez wydawnictwo Helion (do nabycia w sklepach internetowych). Książka godna polecenia.

Skorzystaliśmy też z pomocy oferowanej organizacjom pozarządowym – opracowano dla nas strategię marketingową.  Dokument zawiera wiele przydatnych wskazówek, jednak by je wdrożyć w życie potrzeba więcej osób, które będą chciały zaangażować się w ich realizację.

Na zakończenie dziękuję wszystkim, którzy pomogli nam zrealizować te wszystkie zadania w 2012 roku.

Organizatorom warsztatów i spotkań : Marii Kozak i Jackowi Wardzie w Lublinie, Ani Ożarek i Krystynie Adamczak w Poznaniu, Bogusławowi Okulskiemu z Łodzi oraz naszym przemiłym gospodarzom z Jarkowic – państwu Joannie i Remigiuszowi Paluch.

Dziękuję także wszystkim członkom i sympatykom AMŻ którzy swoją praca i składkami wspierają naszą działalność.

Prezydent AMŻ

Jadwiga Borkiet