Sprawozdanie za rok 2013

Rok 2013 był bardzo aktywnym rokiem - pod znakiem działań projektowych, XX-lecia książki Tadeusza Niwińskiego "Ja", a także wydania wspólnie napisanej przez członków Akademii książki "Drogi do wolności".

Projekt.
**********
Projekt "Samorząd Uczniowski- Szkoła praktycznego przywództwa" - współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi członkami Unii Europejskiej to główne pole aktywność AMŻ w 2013 roku. Naszym partnerem w tym projekcie jest Społeczna Akademia Nauk.
W trakcie działań projektowych nawiązaliśmy także współpracę z Łódzkim Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego oraz Młodzieżową Radą Miejską w Łodzi.
Projekt adresowany jest głownie do studentów i młodzieży szkolnej, choć z różnych działań projektowych skorzystało także sporo grono dorosłych uczestników.

Najważniejsze działania projektowe to:
1. Cykl warsztatów rozwoju osobistego opartych na systemie TeTa Tadeusza Niwińskiego.

2. Cykl warsztatów z zakresu edukacji finansowej opartych na założeniach Roberta Kiyosaki.

3. Systematyczne doskonalenie umiejętności liderskich w Klubach Sukcesu oraz finansowych w oparciu o grę Cashflow.

4. Warsztaty przygotowujące nauczycieli do nauczania kompetencji obywatelskich w szkołach metodami warsztatowymi w oparciu o przygotowane w ramach międzynarodowego projektu scenariusze Civico.

5. Współorganizacja w Młodzieżową Radą Miejską I Kongresu Samorządów Uczniowskich.

Przed nami jeszcze planowany na zakończenie projektu turniej międzyszkolny - na którym młodzież z którą pracowaliśmy zaprezentuje czego się nauczyła w trakcie trwania projektu.
Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Jadwiga Borkiet.

Więcej informacji, opisy, zdjęcia, materiały do pobrania a wkrótce także filmy na stronie projektu:http://www.sukces-su.pl/

KONFERENCJA - XX Lecie książki JA Tadeusza Niwińskiego
******************************************************

Ważnym wydarzeniem,w które zaangażowało się wielu członków AMŻ była - zorganizowana dla uczczenia XX rocznicy książki JA Konferencja Rozwoju Osobistego "zaprojektuj swoje życie i realizuj marzenia".

Gościem honorowym konferencji którą zorganizowali poznańscy członkowie i sympatycy AMŻ pod kierunkiem Anny Ożarek był Tadeusz Niwiński - autor książki JA i założyciel AMŻ. Roli prowadzącej podjęła się pani Krystyna Adamczak - twórczyni niezwykłej księgarni "Z Bajki".

Podczas konferencji uczestnicy mieli okazję wysłuchać ciekawych wykładów Tadeusza Niwińskiego, Moniki Górskiej, Michała Jerki a także poznać autorów książki "Drogi do wolności" - przygotowanej przez członków AMŻ - książki, którą po różnych perypetiach udało nam się odebrać z druku w drodze na konferencję.

Drugi dzień konferencji upłynął pod znakiem warsztatów prowadzonych przez Tadeusza Niwińskiego- Noto czego chcesz - jak być szczęśliwym i robić to, co się lubi oraz przez Monikę Górską - Opowiadaj by zwyciężać. Zainteresowanie udziałem w warsztatach było tak duże, że by umożliwić udział wszystkim chętnym trzeba było utworzyć drugą grupę.

Ponieważ w Systemie TeTa Radość spaja wszystkie działania, więc i podczas Konferencji nie zabrakło elementów dobrej zabawy najpierw w pięknym ośrodku Malta, potem w niezwykle gościnnych progach Państwa Puchalskich którzy przyjęli pod swój dach dużą grupę członków AMŻ - uczestników konferencji.

Warsztaty i inne działania.
***********************************
Poza warsztatami które odbywały się w ramach projektu zorganizowaliśmy także warsztaty otwarte - prowadzone przez Tadeusza Niwińskiego.

- Kurs Liderów (I i II etap) w Jarkowicach którego organizatorem była Wanda Kowalska
- Diamentowe JA oraz Kurs miłości w ośrodku Makarena Ewy Żukowskiej w Gąskach nad morzem
- warsztaty Mój Sukces zorganizowane w Poznaniu przez Anię Ożarek
- warsztaty dla młodzieży z Domu Dziecka zorganizowane w Księgarni Bajka w Poznaniu.

Wszystkie kursy były bardzo udane - i jak zwykle ich uczestnicy dostali dużą dawkę inspiracji i motywacji do realizacji własnych celów.

Zostaliśmy także zaproszeni do poprowadzenia warsztatów podczas MIxera Regionalnego w Łodzi.
Trenerzy AMŻ poprowadzili warsztaty z tworzenia map myśli, z pracy przy wykorzystaniu metody 6 kapeluszy de Bono oraz dotyczące skutecznej pracy zespołowej.

Biuletyn - od roku 2013 raz w miesiącu jest rozsyłany Newsletter AMŻ z bieżącymi informacjami o działaniach Akademii. Zapisy na stronie Akademii -> http://www.amz.org.pl/index.php
Biuletyn prowadzi Wanda Kowalska  / Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. /.

Klub
******

Klub Sukcesu działający przy Łódzkim Domu kultury stał się poligonem ćwiczebnym dla studentów uczestniczących w projekcie. Najpierw sami uczyli się wszystkich funkcji i ćwiczyli w wygłaszaniu mów i recenzji, by po kilku miesiącach przejąć stery w klubie.
Od maja 2013 Klubem kieruje nowo powołany Zarząd składający się z młodych liderów - uczestników projektu pod kierownictwem Anny Goszczyńskiej.

Jednocześnie w Społecznej Akademii Nauk prowadziliśmy otwarte zajęcia z edukacji finansowej oparte na grze Cashflow.

Wydawnictwo
************

Jak wspominaliśmy wcześniej, udało nam się sfinalizować wydanie napisanej przez członków AMŻ pod redakcją Tadeusza Niwińskiego książki "Drogi do Wolności". Droga do wydania tej pozycji nie była prosta (podobnie jak wyzwania którym stawiali czoło autorzy książki) - niestety po drodze natknęliśmy się na oszustów którzy po zainkasowaniu pieniędzy za druk przestali się odzywać.
Udało nam się mimo wszystko wydrukować książkę na czas, by zaprezentować ją podczas czerwcowej konferencji w Poznaniu.

Poprawiony: poniedziałek, 24 lutego 2014 14:35