Start O Akademii Sprawozdania z działalności Sprawozdanie z działalności za 2015 rok

Sprawozdanie z działalności za 2015 rok

Sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia

Akademia Mądrego Życia za 2015 rok

W 2015 roku kontynuowaliśmy cykliczne dwa razy w miesiącu spotkania klubowe w Łódzkim Domu Kultury. Spotkania miały albo formę spotkań treningowych – klubowych, lub warsztatów przygotowanych i prowadzonych przez członków stowarzyszenia. Po przerwie wakacyjnej trudno było wyłonić lidera odpowiedzialnego za dalszą działalność klubu – głównie ze względu na ograniczenia czasowe aktywnych uczestników spotkań. Ponieważ nie chcieliśmy rezygnować z aktywności klubowej ustaliliśmy wspólnie, że za każdy miesiąc odpowiedzialna będzie inna osoba. Do jej obowiązków należy ustalenie tematu, terminów i przygotowanie spotkania. W tej formule spotkania są w dalszym ciągu kontynuowane.

31 maja odbyło się Walne Zgromadzenie Sprawozdawczo Wyborcze członków Akademii, połączone z warsztatami prowadzonymi przez Tadeusza Niwińskiego. W Radzie Liderów pozostali Jadwiga Borkiet, Beata Krawczyk i Zbigniew Paliwoda, nowi członkowie Rady Liderów to Michał Jerka (poprzednio członek Komisji Rewizyjnej) oraz Daniel Zarzycki – młody lider z projektu który realizowaliśmy rok wcześniej.

Do Komisji Rewizyjnej przeszły z Rady Liderów Wanda Kowalska i Agata Lorenz, dołączył do nich Paweł Łysiak.

W maju i czerwcu zorganizowaliśmy kilka spotkań i warsztatów prowadzonych przez Tadeusza Niwińskiego (w Łodzi, Olkuszu). Niestety nie udało się zrealizować zaplanowanych warsztatów w innych miastach (Warszawa, Lublin, Wrocław).

Członkowie Akademii uczestniczyli w pierwszej połowie roku w szkoleniach organizowanych w ramach sieci dla organizacji senioralnych.

Braliśmy także udział w spotkaniach szkoleniowych,  których celem było wypracowanie długoterminowej wizji i strategii działania. Pomysły były bardzo ambitne, jednak okazało się, że możliwości czasowego zaangażowania członków AMŻ stawiają te plany pod dużym znakiem zapytania; konieczne jest dopasowanie planów do realnych możliwości jakimi dysponujemy.

Sprawozdanie sporządziła Jadwiga Borkiet, zatwierdziła Rada Liderów.