Start Polecamy Polecane artykuły Pierwsze powakacyjne spotkanie klubowe - sprawozdanie.

Pierwsze powakacyjne spotkanie klubowe - sprawozdanie.

Dnia 2.09.2013 A.D. w Łódzkim Domu Kultury odbyło się pierwsze, powakacyjne spotkanie Klubu Sukcesu Akademii Mądrego Życia. Pomimo nieciekawej pogody za oknem, która nie napawała optymizmem, w sali nr 103 (wyjątkowo) zebrało się sporo tych, którzy lubią dzielić się pozytywną energią.

Gospodynią tegoż spotkania była Agnieszka K. która ze sporym entuzjazmem i uśmiechem na twarzy powitała wszystkich aktywnych i przybyłych. Agnieszka przypomniała także o temacie wiodącym, który brzmiał : Szczęście w naszych rękach – tym samym na dobre otwierając całe spotkanie. Chwilę później każdy z uczestników mógł powiedzieć jak rozumie słowa zawarte w temacie i co one dla niego oznaczają.

Podczas tych wypowiedzi dało się słyszeć słowa, które (nie boje się tego powiedzieć) charakteryzują człowieka sukcesu. Mówiliśmy o tym, że każdy człowiek zasługuje na szczęście, tylko musi wyciągnąć po nie rękę, że szczęściem jest już sam dotyk bliskiej osoby, że czujemy się szczęśliwi, gdy jesteśmy wolni, a co za tym idzie bierzemy sto procent odpowiedzialności za siebie i swoje życie. Po takiej serii szczerych wypowiedzi, które podniosły nas na dachu nie trudno domyślić się jaka atmosfera panowała już po kilku pierwszych minutach tego powakacyjnego spotkania. Pochmurna, szara aura za oknem przestała mieć już jakiekolwiek znaczenie i wpływ na to co się później działo.

Po krótkich wypowiedziach wszystkich uczestników Agnieszka przedstawiła Przewodniczącego spotkania, którym był Piotr B. Trzeba przyznać, że już od pierwszych chwil po oficjalnej „prezentacji” Piotr stanowczo przejął pałeczkę prowadzącego spotkanie i podczas całości jego trwania dołożył wszelkich starań i troski by poprowadzone było jak najlepiej. Takie rzeczy się pamięta, zresztą – to cały Piotr. Przewodniczący z kolei przedstawił na forum pozostałych „funkcyjnych”, którzy pełnili rozmaite zadania tego dnia. Zaczęło się od Generalnego Recenzenta – Daniela, który (z kolei) przedstawił współodpowiedzialnych za końcowy raport z przebiegu spotkania, a więc Mistrza Pozytywnego Myślenia (Krysia); Mistrza Poprawnej Wymowy (Ania K.) oraz Mistrza Czasu (Beata) – to jest organizacja!.

Kiedy wszyscy „ważni” byli już przedstawieni jak należy Piotr zaproponował zgromadzonym, aby każdy po kolei podzielił się na forum swoim ostatnim sukcesem małym lub dużym, ale zawsze pozytywnym i budującym :) Oj, było się czym pochwalić, szczególnie, że dla niektórych cały wakacyjny okres był pasmem wielu sukcesów i osiągnięć! Niestety, wypowiedzi na ten temat miały być krótkie, dlatego też każdy z nas musiał chwilkę się namyśleć, aby zaprezentować maksimum dodatniego ładunku, przy minimalnych kosztach czasowych. Poszło nam świetnie, a o to tylko przykłady naszych osiągnięć: „Moim małym sukcesem jest to, że jestem tu z wami teraz”' „Sukcesem dla mnie były sobotnie warsztaty w Będkowie – było sporo pracy, uśmiechu na twarzy i fajnej energii”; „Moim sukcesem było to, że wspólnie z partnerem postanowiliśmy rozpocząć nowe życie, w którym będziemy zmieniać się na lepsze”; „Moim sukcesem jest to, że będę miał okazję występować w profesjonalnym spektaklu, w którym ja amator będę grał u boku zawodowych aktorów i to za wynagrodzeniem”; czy „Moim sukcesem jest wielka zmiana jaką w sobie zauważyłam. To jak się teraz czuje, jak myślę, jak patrze na świat jest zupełnie inną perspektywą. Bardzo pozytywną i optymistyczną”.

Po tej części spotkania przyszedł czas na wyczekiwane przez wszystkich mowy programowe i ich recenzję. Mów tego dnia było wyjątkowo dużo – nieprzypadkowo. Przyczyną tego stanu rzeczy upatrywać można w sobotnim spotkaniu w Będkowie, gdzie cała „grupa projektowa” miała za zadanie zachęcić słuchaczy do wzięcia udziału w projekcie pt. „Samorząd Uczniowski – Szkoła Praktycznego Przywództwa”. To zadanie nie należało do najprostszych, więc postanowiliśmy, że właśnie łódzki KS będzie najlepszą okazją do ponownej zachęty, w końcu to tutaj możemy się sprawdzić jako mówcy!. Skorzystali z tego nie tylko studenci – liderzy, jak również sami trenerzy AMŻ, którzy podeszli do tego zadania troszkę od innej strony. Tak więc mówcami byli: Daniel, Ania K., Piotr B.; Beata K; Michał J; Zbigniew P no i oczywiście Jadwiga B. Podsumowując wystąpienia trzeba przyznać słowami pani Gospodarz, że „z mowy na mowę było coraz lepiej” i rzeczywiście stanęliśmy na wysokości tego trudnego zadania i zareklamowaliśmy projekt – owoc naszej współpracy. Mojej uwadze nie uciekła również reakcja Jadwigi – koordynatorki przedsięwzięcia, która wręcz promieniała coraz bardziej z każdym naszym wystąpieniem – pewnie była z nas wszystkich dumna. Recenzenci mów również nie próżnowali. Oprócz licznych pochwał, które adresowali do mówców, mówili też nad czym warto by popracować, aby wystąpienia były jeszcze lepsze – profesjonaliści.

Po tej absorbującej części należało się trochę rozluźnić i zaczerpnąć powietrza. W tym celu nasz Przewodniczący zaproponował jedno ćwiczenie – niespodziankę, które okazało się zestawem ćwiczeń rekreacyjnych stworzonych przez nas wszystkich! Brzmi dość dziwnie, ale warto dodać, że właśnie takie propozycje integrują grupę i pomagają się rozluźnić. Takiej „składanki” w Klubie jeszcze nie było.
W błogim klimacie „poniespodziankowym” przeszliśmy wspólnie do łańcuszka mówców. W tej części mogli się wykazać ci, którym nie było dane mówić programowo. Serie krótszych mów (do 1 minuty) były do tego doskonałą okazją. I w tej części wypowiedzi uczestników stanęły na wysokim poziomie. Było symbolicznie i przyziemnie, tajemniczo i otwarcie no i oczywiście przezabawnie.

Będąc jeszcze przy tym fragmencie KS – u , warto podkreślić zaangażowanie i pracę naszego stałego uczestnika Włodka, który przełamał barierę czasową swoich wystąpień i dał w „łańcuszku”ponad półminutowe wystąpienie. To ważne, ponieważ tego dnia naprawdę dało się odczuć, że wszyscy się zmieniamy i to na lepsze.

Tym elementem zakończyliśmy najbardziej aktywizującą wszystkich formę spotkania. Przyszedł czas na jego podsumowanie przez GR – a i jego mistrzów oraz  wręczenie dyplomów „zasłużonym”. Podsumowując można powiedzieć, że choć spotkanie później się rozpoczęło i „poprzeciągały” się pewne jego elementy, to całość naszej pracy i zabawy idealnie wpisała się w ramy 19 – 21. Było także sporo pozytywnych sentencji, które doskonale wychwyciła Krysia. Pod wrażeniem była również Mistrzyni Poprawnej Wymowy, która podkreślała, że błędów językowych tego dnia było niewiele. I ja będąc Generalnym Recenzentem miałem możliwość aby się wypowiedzieć trochę szerzej. Myśląc o moim „ustnym” sprawozdaniu błyskawicznie przyszło mi na myśl jedno stwierdzenie, że gołym okiem widać jak praca wszystkich z nas przynosi wielkie rezultaty w życiu, jak bardzo zmieniliśmy się „na plus”. Właśnie spotkanie Klubu Sukcesu po tak długiej, wakacyjnej przerwie pozwoliło mi to dostrzec z czego jestem bardzo zadowolony.

Następny KS już za dwa tygodnie, zatem do zobaczenia!

Daniel Zarzycki

***

A to cytaty z naszych wypowiedzi,  które wynotowała   Krystyna Starnowska   -    mistrz pozytywnego myślenia

- jeśli patrzymy pozytywnie, to mamy więcej szczęśliwych chwil

- czuję się sprawcza i chcę wykorzystywać każdą minutę, każdy dzień

-tak, szczęście jest w naszych rękach

- warto wierzyć w to, że zasługujemy na szczęście, które jest nam przypisane

-jeśli będziemy walczyć o szczęście, to będziemy z nim maszerować przez życie

- szczęście jest całkowicie namacalne, jeśli przytulamy bliską osobę

- jeszcze mam cały urlop

-odkrywam swoje ciało i pozwalam sobie na różne fiki-miki

- jestem z tego powodu bardzo zadowolona

-wierzę, że to będzie nowa, wspaniała przygoda

- będziemy poznawać wiele wspaniałych osób

- warto brać 100% odpowiedzialności za swoje życie

- jestem coraz bardziej pewna swoich możliwości

- cały czas się uczę, żeby żyć pełnią życia

- najważniejszą wiedzą, jaką można zdobyć jest wiedza o sobie samym

- trzeba wziąć życie w swoje ręce

- optymizmu można się nauczyć.

***